Patara Antik Kenti tarihi ve geçmişi hakkında bilgi
Patara Antik Kenti, binlerce yıllık kadim bir geçmişi, Apollo’nun oğlu Paturus’un kurduğuna inanılması, ilk demokrasi örneği olarak bilinen Likya Birliği’ne başkentliği yapması ile bilinir. Patara Antik Kenti, Türkiye’nin en uzun plajları arasında yer alan ve Caretta Caretta kaplumbağalarının üreme yeri olan Patara Plajı ve masalsı güzellikte kum tepelerine ev sahipliği yapması ile de ünlüdür. Patara Antik Kenti’nin tarihi MÖ 13’üncü yüzyıla ait Hitit metinlerinde şehrin adı Patar olarak geçmektedir. Tepecik Akropolü'nde ele geçen seramik parçaları, Orta Tunç Çağı özelikleri içerirken, yine Tepecik’in doğu yamacı eteklerinde ortaya çıkarılan, Demir Çağı öncesine ait taş balta Patara’nın tarihinin ne kadar eskilere gittiğini göstermektedir.
Patara Antik Kenti'ne ne zaman gidilir? Neler Yapılır?
Patara Antik Kenti yaz aylarında 08:00 ile 19:00 saatleri arasında, kış aylarında ise 08:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Patara Antik Kenti’nde gezebileceğiniz yerler arasında Roma hamamları, stadyum, meclis binası, tiyatro, depolar, kilise, nekropol alanları, Likya lahitleri ve Athena Tapınağı bulunuyor. Ayrıca Osmanlı izlerini de taşıyan Patara Antik Kenti 2010 yılında restore edilmiştir. Patara Antik Kenti’ni gezmekten sonra Patara Plajı’nda güneşlenip kumsal ve denizin keyfini çıkarabilirsiniz. Müze giriş ücreti 2023 itibari ile 200 ₺ olup müzekart ile ücretsiz gezilebilmektedir.
Patara Antik Kenti’ne nasıl gidilir?
Patara Antik Kenti’ne Kaş ve Kalkan’dan Patara dolmuşları ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Dolmuşlar antik kentin yakınından geçmektedir. Hatta Patara Plajı’na kadar gidiyor dolmuşlar. Fethiye’den ise Kaş-Kalkan otobüslerine binerek Patara Kavşağında inmeniz gerekiyor.