Doğada yapılan yürüyüşler sırasında ne kadar yol kat etmiş olduğumuzu, ne kadar yolumuzun kalmış olduğunu veya ne kadar ilerlememiz gerektiğini belirlemek çok önemlidir. Çünkü bir kaybolma durumunda, kaybolunan yeri bulma tekniklerinde mesafe belirleme yeniden kaybolmamamız için gereklidir. Pusula seyri yaparken rotamızdan ne kadar sapmış olduğumuzu bilmemiz açısından da zorunludur.
Bir yürüyüşte ne kadar mesafe kat edildiğini belirlemek için, yürünen zamanla birlikte yürüyüş hızı bilinmelidir. Yani ne kadar bir süratle ne kadar zaman yüründüğüdür. Bu yapılırken doğru ve dikkatli hesap yapılmalıdır.
Düz bir alanda kat edilen mesafeyi bulmak kolaydır. Ama doğada bu oldukça zordur. Çünkü düz bir satıhta belirli bir tempo ve sürat tutturulabilir. Bir süre performansımız kendini koruyabilecektir. Doğada ise engebeli, girintili çıkıntılı ve bozuk bir satıhta oldukça güç sarf edilecek, performans la birlikte sürat ve zamanlama da birbirine karışacaktır.
Böyle durumlar için belirli kalıp ve formüller vardır; ama yürüyüşçü zamanla tecrübe kazanarak daha kolay mesafe belirlemeye başlayacaktır.
Açık ve düz bir alanda bir insan 4 km./h. lik normal yürüyüş hızı ile dakika da ortalama 85 m. yol alır. Bu da 1 km. lik bir yolu 12 dk. gibi bir sürede alacak demektir.
Bozuk ve inişli çıkışlı bir arazide de 1 km. lik bir mesafe aynı hızla 20 – 25 dk. gibi bir sürede tamamlanacaktır.
250 m. lik uzun çıkış ve inişleri bulunan bozuk bir arazide de 1 km. lik bir mesafe, yine aynı hızla 40 dk. gibi bir sürede bitirilecektir.
Bu rakamlar yürüyüşçüye sırt çantası yüklenmeden elde edilen ortalamalardır.
Mesafe belirlemede adım sayma yöntemi de uygulanır. Adım aralığı 65 cm. olan 1.70 cm. boyundaki bir yürüyüşçü, 100 m. de ortalama 154 adım atar. Bu sırt çantalı ve yorgun olarak 170 adıma kadar çıkar. Çünkü iki adım arası mesafe kısalacaktır. Ancak arazinin yapısına göre de bu ortalamaların artma yönünde değişeceği muhakkaktır.
Kısaca ekleyecek olursak, bol engebeli ve bozuk arazide ilerlenen ve 3 saat süren bir trekking yürüyüşünde ortalama 7 – 8 km. yol kat edilir.
Vahşi hayvanlarla ilgili ilk ve en önemli olarak söylenecek şey; ister ayı olsun, ister kurt, isterse aslan tümü aslında ilk etapta insandan kaçarlar. Tabi siz onları kışkırtmadıkça… Trekking sporu yaparken öyle kolay kolay kana susamış bir Bengal kaplanına, kudurmuş bir sırtlan veya Sırtlan sürüsüne rastlamanız mümkün değildir.
Bir kere trekking rotalarınız Afrika’da yapılan bir safari gibi tehlike sınırındaki yerler değildir. Öncelikle bazı tehlikeli hayvanlar hakkında bilgi sahibi olmak faydalı olacaktır. Bunlar özellikle Ayı, Kurt, Çakal, Yaban Domuzu, Yılan, Akrep, Örümcek gibi.
Burada her hayvanı ayrı ayrı anlatmamız ve hepsi hakkında ne yapmamız gerektiğini teker teker açıklamamız imkânsız. Bunları siz merak edip araştıracaksınız. En çok sorulan soruya göre bir vahşi ortam hayvanı hakkında bilgi verelim. Açıklamalara örnek teşkil etsin.