Eğer Likya Yolunda yürümeyi planlıyorsanız bu yazımızı okumanızda fayda var. Planlarınız arasında Likya yolunun tamamını veya bir kısmını yürümek istiyorsanız aklınızdan geçen sorulara cevap vermeye çalışacağım.
Fethiye ile Antalya arasında sahil boyunca uzanan Likya Yolu ismini eski çağlarda bu bölgede hüküm sürmüş Likya uygarlığından almaktadır. Likya yolunun yakın zamandaki tarihi mazisi ise İngiltere vatandaşı olan ve Türkiye de yaşayan Kate CLOW tarafından 1992 yılında başlatılan çalışmalar ile dört yıl süren parkur çalışmaları ve işaretlemeler sonucunda tasarlanmıştır. Sonrasında projenin tamamlanması ile ilk yürüyen kişi yine 1999 yılında Kate Clow olmuştur ve hizmete açılmıştır.
Likya Yolu'nun toplam uzunluğu yeni eklenen parkurla birlikte 535 km. olarak belirlenmiştir tabi bu parkuru tek seferde yürümenizi pek tavsiye etmiyorum çünkü doğruyu söylemek gerekirse cazibesi sizi çeksede çok da kolay bir parkur değil. Bu rotada 20 nin üzerinde bölünmüş parkur var ve ortalama uzunlukları 12 - 30 km. aralığındadır, kendi durumunuza göre bir planlama yaparak bu bölünmüş parkurlardan birini veya bir kaçını seçerek yürümeniz daha uygun olacaktır. Durumunuzu ve ne kadar yürüyeceğinizi en iyi siz belirlersiniz bölgede kamp ve yürüyüş hizmetleri sunan çeşitli firmalar da bulunmakta bu da aklınızın bir köşesinde bulunsun. Trekking yürüyüşlerinde mesafe ve zamanı ayarlama konusundaki ayzımıza "Buradan" ulaşabilirsiniz.
Not: Likya Yolunu yürüyeceklerin dikkatine
Likya Yolu kıyı şeridinde olduğu için Yunan adalarının yakın olması nedeniyle cep telefonunuz şebeke değiştirip Yunanistan GSM operatörlerinden sinyal alabiliyor bu da size ciddi fatura gelmesine sebep olabilir. "Benim sınırsız konuşma ve internet paketim var" diye asla düşünmeyin bunun bir önemi yok bu nedenle yola çıkmadan önce cep telefonu hattınızı yurt dışı kullanıma kesinlikle kapatmalısınız.
Burada sizler için hazırladığım Likya Yolu haritası indirilebilir ve paylaşılabilir buradan da inceleyebilrsiniz.
Likya yolu ücretsizdir kendi parkurunuzu oluşturup bir plan dahilinde yürüyebilirsiniz. Yanınızda müzekart olmasında fayda var. Likya yolunda yürüyüş için şirketler de var eğer grup halinde zahmetsizce rehber eşliğinde ulaşım, ilkyardım, çadır, konaklama, yemek, otel, gibi hizmetlerden de faydalanmak isterseniz bu tur şirketlerini de değerlendirebilirsiniz.
Likya Anadolu'nun güneyinde Muğla ile Antalya arasında sahil boyunca uzanan Teke yarımadasında bir bölgeydi. Tarihi kayıtlara göre Likya genç tunç çağı döneminde yaşamış bir uygarlıktı komşu sınırlarında bulunan Lidya ve Karya medeniyetleri bölgeye zenginlik katıyordu Likya uygarlığı Akdeniz kıyısı boyunca yerleşmiş Phaselis, Olympos, Tios, Pinara, Myra, Patara, Xanthos gibi şehir devletlerinin birleşiminden oluşmaktadır. Kıyı şeridi boyunca uzanan Likya antik dönemde stratejik bir öneme sahipti bu nedenle birçok defa saldırıya uğramıştır yaşanan savaşlarda Pers, Yunan, Roma, Bizans, Selçuklu imparatorluklarından sonra Osmanlı imparatorluğunun yönetimine geçmiş ve günümüze kadar ulaşmıştır. Bu nedenle bölgede ve parkur üzerinde sayısız tarihi eser bulunuyor geçmişin ayak izlerine eşlik ederek yürüyeceksiniz.
Öncelikle Likya yolu parkuruna nereden başlayacağınızı planlamanız gerekir, Antalya ve Fethiye olmak üzere başlangıç noktalarını seçebilirsiniz yada parça parça yürüyecek iseniz aşağıda anlattığın konulara bakarak da kendinize bir plan çıkarabilirsiniz. Parkur'a Antalya Konyaaltı mevkinden başlayacaksanız Geyikbayırı köyü başlangıç noktasıdır, eğer parkur'a Muğla Fethiye'den başlayacak iseniz Fethiye Ölüdeniz'e gitmeniz gerekir burada Likya yolu başlangıç noktası Ovacık'tır. Antalya'da havaalanı Yeşilköy'de bulunuyor, Muğla'da ise havalimanı Dalaman'da bulunuyor, her iki havalimanı uluslararası olup iç ve dış hatlar bulunmaktadır yurtdışından gelecekler için de bu bilgiyi vermiş olayım, planlarınızı buna göre yapabilirsiniz. Likya Yolu parkurunda sadece bir kaç bölümü yürüyecekseniz aşağıda sizler için hazırladığım harita ve bilgilendirme metinlerine bakabilir, buna göre kendinize uygun bir rota çizebilirsiniz.
Dünyanın ilk 10 yürüyüş parkurları listesinde yer alan Likya Yolu birçok rotadan oluşuyor hepsi birbirinden güzel bazıları kolay bazıları zor bu nedenle rotanızı kendinize göre ayarlamanız önemlidir, size fikir vermesi açısında kolay ve zor olan parkurlar hakkında kısa bilgiler vereceğim bunları da göz önünde bulundurarak yukarıda sizler için hazırladığım haritadan faydalanarak kendinize ve önceliğinize göre bir yol çizebilirsiniz. (Haritanın üstünde bulunan paylaş butonu ile kendinize E-Mail ile gönderebilirsiniz) Parkurda kaybolmak söz konusu değil çünkü her 10 15 km. de bir yol işaretleri bulunuyor
Şimdi size Muğla'dan başlayıp Antalya yönüne doğru rota üzerinde bulunan antik kentleri sıralayacağım eğer parkura Antalya yada tam ortadan Kaş'dan başlayacaksanız sıralamayı kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
Likya yolu etaplarına buradan ulaşabilirsiniz
Eğer daha önce trekking, hiking gibi deneyimleriniz olmadıysa öncelikle sağlık durumunuzu gözden geçirin, Likya yolunu hangi mevsimde yürümek uygun olur? Doğa yürüyüşleri sonbahar, kış, bahar aylarında yapılır çünkü sıcak yaz aylarında hem yangın riski hem de aşırı su ihtiyacı ile birlikte ortaya çıkan zehirli yırtıcı hayvanlar da risk teşkil edecektir. bu nedenle yalnız başınıza yola çıkmamaya çalışın, eğer illaki yalnız yola çıkacak iseniz de yanınızda telefon, powerbank mutlaka olsun yola çıkmadan önce de nerede olduğunuzu, hangi istikamete gittiğinizi tahmini kaç saat süreceği hakkındaki bilgileri yakın akraba veya arkadaşlarınıza (en az 3 kişiye) mesaj atarak, konum paylaşarak bilgilendirin bu mesafeyi bitirdiğinizde tekrar arayarak yada mesaj atarak bilgi vereceğinizi belirtiniz çünkü dağda, doğada telefonun çekmediği yerler olacaktır başınıza gelebilecek bir olumsuzluk da sizin nerede olduğunuzun bilinmesi ulaşılması açısından önemlidir.
Mutlaka kaymayan tabanlı bilekleri kavrayan ayakkabı tercih edin çünkü yer yer yosun tutmuş kaya ve derelerden geçeceksiniz, yanınızda yürüyüş batonu olsun, ayağınıza doğa yürüyüşü tozluğu alırsanız avantajınıza olacaktır, diğer ekipmanlar için de ayrıca yazımın sonunda bilgi vereceğim. Kendinize 15 km. gibi kısa ve düz kolay parkurlar seçin sonra duruma göre hareket edersiniz. Sırt çantanıza gereksiz ağırlık yapacak malzemeler almayın, su önemli 2 Lt. den az olmayacak içme suyu alın, Şunu bilmelisiniz her çıkışın bir de inişi var ama bu inişlere dikkat etmelidir çünkü rampa inişlerde dizlerinize ekstra yük binecek sırtınızdaki 20 kg. çanta dizlerinizde 40 kg. hissedilir bu nedenle acele etmeyin sakatlık yaşamak istemeyiz bu nedenle yürüyüşe başlamadan önce ısınma hareketleri çekme, germe gibi esneme hareketleri yaparak kendinizi yürüyüşe hazırlayın.
Öncelikle doğada olduğunuzu unutmayın Likya yolunda sürekli yürüyen yerli yabancı turistler bulunduğu için ve gerekli tedbirler alınarak yola çıkıldığında tehlikeli sayılmaz, gerek yolda gerekse başlamadan önce karşılaştığınız kişilerle sohbet ederek yol durumu hakkında bilgi alın, yanınızda mutlaka ilk yardım malzemesi bulunsun, böcek ısırığı, arı sokması, gibi durumlar için de eczaneden panzehir almanız iyi olacaktır. El telsizi telefonun çekmediği yerlerde kaybolma durumunda yol arkadaşlarınızla iletişim kurmakta önemlidir.
Çadır kampı yapacaksanız çadırınızda sineklik olmasında fayda var, çadırınızı düz ve temiz bir alana kurun mutlaka kazıkla sabitleyin ve giriş kapısını sürekli kapalı tutun içine böcek girmesin, çadır içinde yiyecek ve şekerli içecek tarzı şeyler bulundurmayın bunlar küçük misafirlerin ilgisini çekecektir bu nedenle yiyecek ve içeceklerinizi çadır dışında bir ağaç dalına asarak muhafaza etmenizi öneririm. Ateş yakmanız gerekiyorsa dikkatli olmalısınız rüzgar varsa tavsiye bile etmem ayrıca çadıra yakın ateş yakmayın zemin temiz ve ateş yakacağınız yerin etrafını taş ile çevirmeniz iyi olacaktır, asla ateşinizi tam anlamıyla söndürmeden bölgeden ayrılmayın su varsa su yoksa toprak ile gömerek söndüğünden emin olun.
Bu kişiden kişiye değişse de temel malzemeler hemen hemen aynıdır size fikir vermesi açısından bundan da kısaca bahsetmek isterim. Öncelikle kamp yapacak mısınız? buna net karar verin, çünkü kamp yapmadan çevredeki pansiyon, otel ve bungalov evler de konaklama imkanınız da var.
Kamp yapmaya karar verdiyseniz yanınıza hafif çadır, uyku tulumu, ihtiyacınıza göre kamp malzemeleri, temizlik ve kişisel ihtiyaçlarınız için otel, pansiyon konaklaması da yapacağınızı düşünerek hijyen ve kişisel temizlik malzemeleri, diş macunu, diş fırçası, şampuan, sabun ve ayaklarının bakımı için terlik ve nemlendirici krem tavsiye ederim.
Çantanı hazırlarken gereksiz malzeme, ağırlık yapacak şeylerden uzak durmalısın ve sürekli lazım olacak malzemelere kolay ulaşman için en üstte kalacak şekilde yerleştirmelisin. Kaymayan bilekli ayakkabı, 2 adet baton, Doğa yürüyüşü için rahat uygun kıyafet, yağmurluk, güneşten korunmak için şapka ve güneş kremi, mayo, katlanır hafif havlu, ateş başlatıcı ve çakmak, çakı, el feneri,veya kafa lambası, pil, powerbank, sinek kovucu, termos ve suluk, enerji barları bunların hepsini bir arada bulacağınız spor mağazaları mevcut hem Antalya hem Muğla'da Decathlon bulunuyor. Zaten parkur üzerinde küçük yerleşkeler var buralardan yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabiliyorsunuz bu nedenle çantanızda yemek için enerji barı hariç yiyecek bulundurmanıza gerek yok.
isterseniz parkkur videolarına "Buradan" bakabilirsiniz.