Pınara Antik Kenti, Likya Birliği’ne bağlı olarak ortaya çıkmış ve Xanthos’un nüfusunun artmasıyla birlikte bir grup yaşlı kesim Babadağ’ın yüksek bir tepesine gelerek bu şehri kurmuşlar. Kentin tarihi İskender’den çok daha önceye, Troya’ya kadar dayanmaktadır. Troya Savaşı döneminde Pınaralı okçu olan Pandaros’tan oldukça bahsedilir. Stephanos Pınara’nın Likya’nın çok önemli bir şehri olduğundan bahseder. Pınara Antik Kenti, Seydikemer’in Minare Mahallesi’nde bulunmaktadır ve Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer almaktadır. Kent ile ilgili tarihi ve epigrafik kayıtlar son derece az olsa da, kentin Xanthos’tan gelme kolonistler tarafından kurulduğu düşünülmektedir.
Eğer Likya yolunda doğa yürüyüşü ve Camping planı yapıyorsanız Mayıs, Haziran ayları ile sonbahar Eylül, Ekim aylarını tercih etmenizde fayda var, amacınız sadece tatil ve buraları görmek ise yaz aylarında öğlenden önce fotoğraf çekmek için uygun zamandır. Pınara Antik Kenti’nde yapabileceğiniz birçok aktivite var. Öncelikle antik kentin tarihi ve kültürel özelliklerini keşfedebilirsiniz. Ayrıca antik kentte yürüyüş yapabilir, doğal güzellikleri keşfedebilirsiniz.
Pınara Antik Kenti’nde hamam, tiyatro, agora, odeon, kaya mezarları ve iki akropolden oluşmaktadır. Antik kente yaklaşıldığında yukarı akropolün sarp yamacında kayaya oyulmuş yüzlerce kaya mezarı dikkat çeker. Ayrıca antik kentte yürüyüş yapabilir, doğal güzellikleri keşfedebilirsiniz. Bunun yanı sıra antik kentte fotoğraf çekebilirsiniz. Giriş ücretsizdir.
Pınara Antik Kenti’ne Fethiye merkeze 45 km. uzaklıkta bulunuyor. Fethiye ile Kaş arasındaki D400 kara yolunda Minare Köyü tarafına dönmeniz gerekiyor. Minare Köyü’nü geçtikten 2,5 km sonra ören yerine ulaşıyorsunuz.