Tarih: 28/01/2024
Bu hafta sonu doğa yürüyüşü parkuru jeopark alanında olacak. Orta zorlukta yaklaşık 9 km. uzunluğunda, maksimum irtifa 443 m. tek yön ve normal yürüyüş hızıyla 3 saat sürecektir. Parkur üzerinde içme su kaynağı bulunmuyor, Adala Kız Köprüsünde başlayan doğa yürüyüşünde öncelikle Kanlı kaya olarak bilinen kaya resimlerini göreceğiz ardından dere boyunda bir süre ilerlediğimiz parkurda Demirköprü baraj gölet manzarasına hakim sırtlardan Sindel'e ulaşıyoruz burada bulunan volkanik döneme ait fosil ayak izlerinde yürüyüşümüzü sonlandırıyor olacağız. Hava şartları uygun olması halinde burada bulunan çeşme yalınında ateş yakılıp yemeklerimizi yiyebiliriz.
Etkinlik Bölgesi Hakkında Bilgilendirme
Adala Kız Köprüsü’nün tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Köprünün kitabesi yoktur ve yapılış tarzına göre Osmanlı Dönemine ait olduğu tahmin edilmektedir. Köprü, Gediz Nehri üzerinde ve Demir Köprü Baraj gövdesinin yakınında yer almaktadır. Köprü, Adala kasabasının 6 km güneyinde ve Salihli ilçesinin 25 km kuzeydoğusunda bulunmaktadır.
Köprü kuzeyden güneye 160 metre uzunluğunda, genişliği ise kağnı arabasının geçebileceği genişliktedir. Köprü yuvarlak şekilli altı kemer gözüne sahiptir. Köprü zemini Arnavut kaldırımı ile kaplıdır ve her iki yanında 80 cm yüksekliğinde taş duvar korkuluk yer almaktadır. Köprünün ayak ve kemerleri yer yer sıvalıdır.
Köprünün adının nereden geldiği ile ilgili çeşitli rivayetler vardır. Bunlardan birine göre, köprüye yakın bir yerde yaşayan bir kız, sevdiği delikanlıyı görmek için her gün köprüden geçerken, bir gün köprünün bir bölümü çöker ve kız nehre düşer. Kızın sevgilisi de onu kurtarmak için nehre atlar, ancak ikisi de boğulur. Bu olaydan sonra halk arasında köprüye Kız Köprüsü denir ve günümüze kadar gelir. Başka bir rivayete göre ise, köprüye yakın bir yerde bir kızın cesedi bulunur ve köprüye Kız Köprüsü adı verilir. Köprünün etrafı ormanlık ve çalılık bir alana sahiptir.
Kula Salihli Jeopark alanında bulunan Kanlı Kaya, Salihli ilçesine bağlı Yeni Sindel köyünün yakınında bulunan prehistorik kaya resimleridir. Bu resimler, yaklaşık 10 -12 bin yıl önce yaşamış olan avcı, toplayıcı insan toplulukları tarafından Kaya sığınağının üst kayasının iç yüzüne kırmızı boya ile çizilen kaya resimleridir, Mezolitik Çağ’a ait Şamanist inançların sembollerini yansıtmaktadır. Kaya resimlerinde üç el, bir daire ve konik çizgiler görülmektedir. Bu sembollerin Şamanist inançların ifadesi olduğu düşünülmektedir. Kaya resimleri, Çakallar Volkanı’nın yakınında bulunan fosil insan ayak izleri ile aynı klanın mensupları tarafından çizilmiş olabileceği düşünülmektedir. Jeopark Kanlı Kaya, Anadolu’da bulunan diğer kaya resimlerinden farklı bir stile sahiptir ve Anadolu’da bilinen tek örnekler olan fosil ayak izleri ve kaya resimleri nedeniyle korunması gereken önemli bir jeopark alanıdır.
Kula Salihli Jeoparkı, Türkiye’nin ilk ve tek UNESCO sertifikalı jeoparkıdır. Jeopark, Manisa’nın Kula ve Salihli ilçeleri arasında 2 bin 320 kilometrekarelik bir alana yayılmıştır. Jeopark, volkanik, jeolojik, arkeolojik ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çekmektedir.
Jeopark'ın en önemli arkeolojik sit alanlarından biri de fosil ayak izleri bölgesidir. Bu bölgede, 1960 yılında Demirköprü Barajı inşaatı sırasında bir yol çalışması esnasında tarih öncesi insan ve hayvan ayak izleri bulunmuştur. Bu ayak izleri, Kula Yanardağı’nın püskürttüğü tüflerin içinde yer almaktadır. Üzerleri bazalt curuf ile kaplı olan ayak izleri, termoluminesans yöntemiyle(Maddede biriken radyasyon enerjisinin miktarının ölçülmesine dayanan bilimsel tarihlendirme yöntemi) tarihlendirilerek günümüzden yaklaşık 5 bin yıl öncesine ait olduğu belirlenmiştir. Bu ayak izleri, Anadolu’da yaşamış olan avcı - toplayıcı insan topluluklarının izlerini yansıtmaktadır.
Ayak izlerinin zarar görmemesi için yerlerini gizli tuttulmaktadır ancak yeteri kadar korunduğu söylenemez. Ayak izleri, Türkiye’nin kültür mirasının önemli bir parçasıdır ve bunların korunması için daha fazla özen gösterilmelidir.