Tarih: 29 Eylül 2024 - Pazar
Düzenleyen: Artemis Trekking Ve Doğa Sporları | Salihli
Toplanma Yeri: Kızıl Elma Meydanı Bankamatikler
Hareket Saati: 06:30
Parkur: 9 Km. Rota- 🚶♂️Kolay
İzmir Seferihisar Doğanbey den başlayan Çİfit adası doğa yürüyüşün de ada da yürümezsek onun yerine Kalp Koyun da vakit geçirecek olursak yaklaşık 9 km. dir. Ada da yürümek biraz zor ve tehlikeli geçiş noktaları bulunuyor yanınızda ip olmadan geçmeniz mümkün olmayabilir burada bulunan tarihi eserleri görmek isteyenler bu riski göze almalıdır.
Parkurun ilk başlarında ve adaya kadar olan patikalarda deniz manzarası bize eşlik ediyor. Sıcak altında yürümek zor olabilir çünkü parkur üzerinde temiz içme suyu kaynağı bulunmuyor tedbirli olmakta fayda var en az 2 litre su alınmasını öneririm. Çıfıt adasına deniz üzerinden yürüyerek geçebilirsiniz deniz diz seviyesinde, ancak burada deniz kestaneleri bulunuyor bu nedenle yalınayak denize girmemelisiniz yanınızda kaymayan deniz ayakkabısı (eski ayakkabı da iş görür) bulundurmanızda fayda var.
Kalp koyu olarak bilinen saklı cennet yüzmek için çok güzel ancak bölgede duş, şezlong vs. hiç bir şey yok çünkü normalde belli zamanlarda buraya girmek çadır kurmak konaklamak yasak bu nedenle burası temiz kalmış koylardan lütfen siz de kirletmeyin.
NOT: Bazı dönemlerde burada denize girmek yasak olabiliyor, plan yapmadan önce Seferihisar belediyesini telefonla arayarak bilgi almanızda fayda var aksi durumda kabahatler kanunu kapsamında para cezasına maruz kalabilirsiniz.
Çıfıt Adası, Seferihisar’ın doğal güzelliklerinden biri. Denize girebileceğiniz, yürüyüş yapabileceğiniz, macera yaşayabileceğiniz ve hatta kamp yapabileceğiniz bir ortam sunuyor. İşte bu gizemli adanın hikayesi ve bazı bilgiler:
Nerede? Çıfıt Adası, İzmir ilinin Seferihisar ilçesi sınırları içerisinde bulunuyor. İlçe merkezine 15 km uzaklıkta yer alır. Toprak bir yoldan gidildiği için araçları yere yakın olanlar dikkat etmeli.(Bazı aylarda buraya araç ve yaya girmek yasak olabiliyor) Google Haritalar’da “Cifitkalesi Adası” yazarak yol tarifine ulaşabilirsiniz.
Adanın İsmi: Antik çağda adanın ismi Myonnesos olarak biliniyormuş. Halk arasında ise “Sıçan Adası” olarak anılıyor. Bu isim, adanın dalgaların kıyıyı oyması sonucu oluştuğu tahmin edilen şeklinden geliyor.
Adanın Özellikleri: Çıfıt Adası, karaya bağlantılı bir ada. Ortalama 100 metre mesafede bulunuyor ve kara ile ada arasındaki bağlantı diz boyunda su seviyesinde. Yani adaya geçmek isteyenler bu suda yürümeyi göze almalı. Deniz ayakkabısı veya gezi ayakkabısı giymenizi tavsiye ederim. Doğaseverler ve yürüyüş grupları tarafından tercih edilen bir yer. Ada üzerinde ilk çağlardan ve Osmanlı döneminden kalma birçok dağınık duvar ve yapı kalıntısı da bulunuyor. Ayrıca ada da derin bir fay hattı kırığı da mevcut.
Giriş Ücreti ve Kamp: Ada, 1. derece sit alanı ilan edildiği için girişler yasak. Ancak izin alarak adaya girebilirsiniz. Kamp yapmak için adanın içinde değil, adaya yakın karada uygun alanlar bulunuyor. Giriş ücretsiz ve adada WC, duş, market veya elektrik yok. Denize de girebilirsiniz.
Ulaşım: Kendi aracınızla gitmeyi düşünüyorsanız, Seferihisar'dan veya Teos/Sığacık'ın güneyine uzanan kıyı yolunda, İpsili/Doğanbey kavşağını geçtikten 3 kilometre sonra sağda göreceğiniz yola saparak adaya ulaşabilirsiniz. Toplu ulaşım kullanacaksanız, İzmir'den İZBAN trenlerine binerek Cuma Ovası'nda inip aktarma merkezinden ESHOT otobüslerini kullanarak adaya ulaşabilirsiniz.
Market ve İhtiyaçlar: En yakın market adadan 8 km uzaklıkta bulunuyor. Sevdiklerinizle bir araya gelerek loş bir ortamda ufak bir kamp ateşi yakabilirsiniz.
NOT: Bazı dönemlerde burada denize girmek yasak olabiliyor, plan yapmadan önce Seferihisar belediyesini telefonla arayarak bilgi almanızda fayda var aksi durumda kabahatler kanunu kapsamında para cezasına maruz kalabilirsiniz.