Görsel Alıntı: kulasalihligeopark.com
Tabala Kalesi - Derbent
ORTALAMA MESAFE: 10 Km.
ZORLUK DERECESİ: Kolay
TOPLANMA YERİ: Kızıl Elma Meydanı. Yürüyüşe Derbent mahallesinden başlayacağız.
HAREKET: Saat 08:00
Aracımızla Derbent mahallesine ulaşıp buradan yürüyüşümüze başlayacağız. Rehberimizin yönlendirmesiyle patikaları takip ederek yaklaşık 6 km. lik bir yürüyüşle Tabala kalesine ulaşıyoruz burada manzara eşliğinde vereceğimiz çay, kahve molası ve bölgenin tarihi geçmişi hakkında sohbetin ardından 4 km. lik dönüş yolculuğu ile başladığımız noktada yürüyüşü bitireceğiz.
Bu hafta parkur şehre uzak olduğu için katılımcı sayısına göre araç tutulacaktır. Dileyen katılımcılar başlangıç noktasına kendi özel araçlarıyla da gelebilirler.
Tabala Kalesi, Manisa il Salihli ilçesi Derbent mahallesi sınırları içinde bulunan jeopark alanında yer alan tarihi bir kaledir. Tabala Kalesi, Burgaz lav platosundan ayrılmış bir lav başlığına sahip, kendi başına duran bir tepenin üzerinde kurulmuştur. Lav şapkası doğal bir kaleye hizmet ederken, Tabala denilen geç Roma Dönemi kalesinin kalıntılarına ev sahipliği yapmaktadır. Bölgeye erişim kolaydır ve Gediz Nehri’nin yanında muhteşem manzaralara sahiptir, Salihli izmir Uşak karayoluna yakın mesafededir. Burada doğa yürüyüşleri yapabilir, tarihi kalıntıları keşfedebilir ve doğanın tadını çıkarabilirsiniz.
Tabala Kalesi’nin tarihi hakkında kesin bir bilgi olmamakla birlikte, bazı kaynaklara göre kale, geç Roma Dönemi’nde inşa edilmiştir. Kale, lav şapkası adı verilen doğal bir savunma mekanizmasına sahip olup, üzerinde taşa oyulmuş Gürcüce ve Ermenice yazılar bulunmaktadır. Kale, Osmanlılar tarafından da kullanılmış ve 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle yenilenmiştir. Kale, günümüzde Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı’nın bir parçasıdır.
Jeopark, uluslararası öneme sahip farklı veya aynı türden jeolojik miras örneklerinin bir arada bulunduğu, yönetimi planlanmış, özel doğa koruma bölgeleridir. Jeoparklar, yerkabuğunun oluşumunu açıklayan unsurlar, bilinen bir olayın temsilcileri, ender görülen veya fazlaca büyük olan oluşumlar gibi jeolojik değerleri korumak, eğitim vermek ve sürdürülebilir kalkınma sağlamak amacıyla kurulur. Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı, Türkiye’nin ilk ve tek UNESCO Global Jeoparkıdır.