Tarih: 4 - 5 Mayıs 2024
3. TORBALI METROPOLİS DAĞCILIK VE KÜLTÜR ŞENLİĞİ PROĞRAMI
4 MAYIS 2024 CUMARTESİ GÜNÜ
11.00-12.00 Torbalı Belediyesi Hipodrom Kafede Misafirlerin Karşılanması ve Kayıt İşlemleri
12.00-13.30 Torbalı Kent Arşivi ve Müzesi Gezisi
13.30 Kamp Alanına Hareket
14.00-15.00 Kamp Alanın da Çadırların Kurulması
15.00-16.00 Misafirlerimiz ile Metropolis Antik Kenti Gezisi
17.00-18.30 Kamp alanında kulüpler arası Çuval Yarışı, Halat çekme yarışı, çocuklara yüz boya etkinliği vb.
18.30-19.30 Yemek ve Serbest Zaman (YEMEK İKRAMI)
20.00-21.00 Metropolis Antik Kenti Anfi Tiyatroda Zumba gösterisi, Tobedosk Dağcılık Kulübümüz sporcuları Halk oyunları gösterisi, İzmir birincisi halk oyunları gösterisi, Metropolis Antik Kenti Anfi Tiyatroda Yetenek Sizsiniz Türkiye Yarışmacısı Gökçehan Ateş Şov gösterisi.
21.00-22.30 Metropolis Antik Kenti Anfi Tiyatroda TRT Sanatçıları Uğur ÖNÜR ve Umut SÜLÜNOĞLU Konseri
22.30-00.30 Metropolis Antik Kenti Anfi Tiyatroda DJ Müslüm Performans eğlence.
00.30 SESSİZLİK ve YATIŞ
5 MAYIS 2024 PAZAR GÜNÜ
07.00-08.00 Kahvaltı (İKRAM KUMANYA DAĞITIMI)
08.00 A Grubu Sporcular Torbalı Yeniköy Mah.- Özbey Mah. Metropolis Antik Kentine Yürüyüş (10 km.) B Grubu Ahmetli Mah. Gallesion (Alaman) dağı Zirve Yürüyüşü (12 km.) (Uzun zirve parkuru yeterli sayı (10 kişi ve üstü) olması durumunda gerçekleştirilecektir.
15.00 Kamp Alanında Katılım Belgelerinin Verilmesi, Çadırların Toplanması, Misafirlerimizin uğurlanması ve faaliyet bitişi
KATILIMCI SAYISI 400 KİŞİ İLE SINIRLIDIR
KAYIT VE BİLGİ İÇİN İLETİŞİM NUMARALARI:
TORBEDOSK KULÜP BAŞKANI: MUSTAFA KAPUCU
İletişim: 📞.....Süresi doldu
KULÜP BAŞKAN YARDIMCISI: ALPTEKİN ERGÜDEN
İletişim: 📞 .....Süresi doldu
YÖNETİM KURULU ÜYESİ: BÜLENT MERMER
İletişim: 📞 .....Süresi doldu
Sosyal medya hesapları
Metropolis antik kenti girişinde bulunan kamp alanı
Metropolis antik tiyatro da etkinlik hazırlıkları
Metropolis, İzmir ilinin Torbalı ilçesine bağlı bir antik kenttir.
İşte Metropolis hakkında bilgiler:
Konum: Metropolis Antik Kenti, İzmir ili, Torbalı ilçesi sınırlarında Yeniköy ve Özbey mahalleleri arasında bir tepenin üzerinde yer almaktadır. Efes’e 30 km, İzmir’e ise 40 km uzaklıkta olup, Küçük Menderes (Kaystros) havzasına hakim konumdadır.
Adının Kökeni: Metropolis, “Ana Tanrıça Kenti” anlamına gelmektedir. Ana Tanrıça’ya (daha bilinen adıyla Kybele) ait bir kült yeri işlevi gören kutsal mağara, kentin 5 km kadar kuzeyindeki Uyuzdere Mevkii’nde bulunmaktadır. Bu mağarada yapılan arkeolojik kazılarda çok sayıda pişmiş toprak Ana Tanrıça heykelciği bulunmuştur. Ayrıca kent sikkeleri üzerinde rastlanılan Ana Tanrıça betimleri de bu görüşü doğrulamaktadır.
Kazı Tarihleri: Metropolis Antik Kenti’nde ilk araştırmalar 1970’li yıllarda Prof. Dr. Recep Meriç tarafından yürütülmüştür. Ardından 1989 yılında başlayan arkeolojik kazı çalışmaları 2007 yılından bu yana Prof. Dr. Serdar Aybek tarafından yürütülmektedir.
Buluntu Alanları: Metropolis Antik Kenti’nde tiyatro, bouleuterion (meclis yapısı), stoa (üstü kapalı gezinti yolu), latrina (genel tuvalet), hamam-gymnasium kompleksi, atrium’lu ve peristylli evler (ortasında sütunlu bir avlu ve havuz bulunan konut tipi), hamam-palaestra kompleksi (güreş alanı) gibi yapılar ortaya çıkarılmıştır.
Metropolis, kuruluşu günümüzden yaklaşık 5000 yıl öncesine dayanan, İzmir’in Torbalı ilçesinde bulunan bir antik kenttir. Tarihi ve arkeolojik önemiyle ziyaretçilerini büyüler.
Antik lonia Bölgesi şehirlerinden Metropolis "Ana Tanrıça Kenti" olarak bilinir. Bununla birlikte MO 1. yüzyıldan itibaren Ares de Metropolis'in önerili kült figürü olarak görültür Bulunduğunuz yer kent merkezi şeklinde tanımlanan ve çevre düzenleme projeleri ile brenyeri plarak ziy sadece bir bölümüdtir ziyarete sunulan şehrin Antik Gallesion (Alaman Dağı'nım loğusundaki burun üzerinde kurulan Metropolis, esiriçağlarda kuzeyindeki Özbey Mahallesi ile güneyindeki Yeniköy ve Ahmetli Mahallelerini de äupsayan geniş bir etki alanına sahip olmalıdır.
Metropolis, çevresindeki prehistorik yerleşimlerle birlikte yaklaşık 5000 yıldır değişmeyen ticaret rotalarının kesişim noktasındadır. Tarih Boyunca onemli olan Ic Anadolu'dan Gediz Vadisine uranan, Gediz Ovaat'ndan dar bir boğaz ile (Karabel Geçidi) Ege'ye Küçük Menderes Ovası'na bağlanan ve burada Ku (Izmir) Kutey deki Smyma hattından güneye Ephesos'a doğru ilerleyen yolların birleştiği bölge Metropolis topraklandır.
Bulunduğunuz bu alan bugün de geçmişteki önemli konumumı korumakta ve aym yol ağını kullanmaktadır. Bu sebepic Metropolis ve çevresi tarihin her dönemi yerleşime sahne olmuş çok katmanlı bir kültürel geçmişe sahiptir. Küçük Menderes (Kaystros) Havzasının batı ucunda kumilan kent, ovaya hakim konumu ile verimli tarım arazilerine sahiptir. MO 3. yüzyıldan itibaren dönemin modern sehircilik anlayışına uygun gelişmeye haşlayan kentin Akropolisi güçlü bir aurla surla çevrilmiştir. Kent, Pergamon Krallığı'nın desteği ile MÖ 2. yüzyılda zenginleşmiştir. Hu dönemde kentin önemli kamu yapıları inşa edilmiştir. Anadolu'da Roma hakimiyeti ile Özellikle İmparator Augustus ve Tiberius zamanında şehirdeki pariak yaşarı devam etmiştir. Ancak, Batı Anadolu'yu sarsan MS 17 depreminden Metropolis'in de zarur gördüğünü han yapılardaki tamirat ve yeni mimari dihondenclerden anlamak mümkündür. Bu tarihten sonra yaralarını sarmaya başlayan şehirde zaman içinde büyüyen yen nüfusun ihtiyaçlarına göre yeni sivil yerleşim alanları, hamam kompleksleri ve dükkânlar inşa edilmiş, birçok eski yapı onarılmış ve yeniden hizmete açılmıştır. M5 2. yüzyılda Metropolis kutsal alanları, kamu yamları, sivil konutları, yamaçta kurulu bir kent olmasına rağmen hirhirinia dik kesen sokak ve caddeleriyle planla bir schir hüviyetine sahiptir.
MS 4-6. yüzyıl araonda kentte mimari anlamda daha küçük biltçeli inşaat faaliyetlerinin sürdürüldüğü anlaşılmaktadır. MS 6. yüzyılda Metropolis'in piskoposluk merkezi olduğu bilinmektedir. Araplıtepe Mevkiinde farklı dönemlerde değişikliklere uğramış Bizans Kilisesi, MS 6. yüzyıldan itibaren piskoposluk kilisesi olarak kullanımış olmalıdır. Türk Beylikleri'nin Anadolu'da giderek güçlenmeleri Bizanalılar'ın savunma yapılarına önem vermclerini zorunlu kılmıştır. Stratejik konumu bir kez daha gündeme gelen Metropolis'te inşa edilen Bizans Kalest Laskarisler Dönemi'nde (1204-1261) yapılmış ya da büyük çapta onarım görmüştür.
1. Akropolis/Acropolis
2. Akropolis Surları/Acropolis Wall
3. Doğu Kapısı/East Gate
4. Batı Kapas/West Gate
5. Kaya Mezarlan/Rock-Cut Tumb
6. Bouleutaion (Meclis Binan Council House)
7. Devlet Agorası? (Onurlandırma Alanı) /State Agora? (Processionel Way)
8. Stoa
9. Tiyatro Theater
10. Zeus Krezimos Kutaal Alam/Zeus Krezimos Cult Arma
11. Yukan Hamam/Gymnasium//Upper Bath/Gymnasium
12. Latrina (Tuvalet)/Latrine (Toilet)
13. Atriumlu Ev/Atrium House
14. İşlikler/Workshops
15. Aşağı Hamam-Palaestra/Lower Bath/Gymnasium
16. Agora?
17. Peristilli Ev/Peristyle House
18. Mozaikli Salon/Mosaic Hall
19. Sarnıç/Cistern
20. Tonoziu Mezarlar/Vaalted Tombs
21. Balneum (Özel Hamam/Private Bath)
22. Araplıtepe Kilisesi/Araplitepe Church
23. Ortaçağ Kalesi/Medieval Fortress
24. Oren Yeri Girişi & Gezi Güzergahı/Site Enterance & Tour Route
Gymnasium
Mosaic Hall
Theater